Saturday, September 02, 2006

Diploma

Včeraj sem vendarle opravil zagovor diplome. Prvega septembra 2006 je torej zgodovinski oddelek Osrednje humanistične knjižnice (oziroma kot se pač imenuje) dobil svoj izvod diplomske naloge z naslovom "Razumeti totalitarizem: interpretacije totalitarizma pri Hannah Arendt, Slavoju Žižku in Viktorju Blažiču", podpisani pa naziv dipl. zgod. Glede slednjega lahko rečem le, da je bil skrajni čas. Kar pa se tiče diplomske naloge: obsega 176 strani (brez naslovnice, posvetila in vsebinskega kazala), kar je natanko 26 strani več od zgornje meje, ki jo priporočajo navodila Oddelka za zgodovino Filozofske fakultete, in približno 100 strani več od zgornje meje, ki jo priporoča zdrava pamet. Kar z drugimi besedami pomeni, da je diploma dosegla tisti obseg, pri katerem je že potrebno paziti, da ti ne pade na nogo, ker utegnejo biti posledice boleče.

Kot kaže, obstaja neka (za zdaj še vedno hipotetična) možnost, da bo delo (ali vsaj njegovi izvlečki) doživelo objavo: izgleda namreč, da gre za najobsežnejšo predstavitev Arendtinega koncepta totalitarizma v slovenskem prostoru, kakor tudi eno redkih, če ne edino poglobljeno analizo Žižkovih teorij "totalitarizma", kar jih je bilo do sedaj napisanih v slovenskem jeziku. Objektivno gledano to seveda ni baš velik dosežek; a kar se mene tiče, je kar soliden začetek, s katerim sem čisto zadovoljen. Za zdaj sem se odločil, da uvod in zaključek svoje diplomske objavim na tem blogu: če koga zanima, lahko besedili prebere na prejšnjih dveh postih. Pri sklepnem besedilu vem, da bo vsaj en bralec tega bloga naletel na nekaj, kar ga utegne precej presenetiti. Svojo reakcijo na to ugotovitev mi lahko zaupa v komentarjih ali pa mi - če se mu zdi primerneje - pošlje mail.

Za tiste, ki jih zanima hiter vpogled v vsebino dela, objavljam še stvarno kazalo (profesor Dolar je svojim študentom menda govoril, da se lahko po kazalu takoj spozna vrednost dela):


UVOD

1 PSIHOLOŠKI PRISTOP: VIKTOR BLAŽIČ

I. Totalitarizem kot uvid
II. Psihološki pristop
III. Kult osebnosti in ukinitev svobode
IV.Poneverba sveta
V. Sprevrženi jezik in konec razsvetljenstva
VI. Psihološki uvid kot pogoj historične analize


2 ANALIZA DISKURZA: SLAVOJ ŽIŽEK

I. Totalitarizem kot miselna prepreka
II. Položaj žrtve
III. Analiza diskurza
IV. Marksizem, leninizem, stalinizem
V. Polemika o stalinskem »termidoru« in mesto Žižkove kritike


3 HISTORIČNI PRISTOP: HANNAH ARENDT

I. Od filozofije k historični analizi
II. Izvori totalitarizma
III. Antisemitizem
IV. Imperializem, rasa in birokracija
V. Kontinentalni imperializem: pan-gibanja
VI. Intelektualci, drhal in človek-masa
VII. Totalitarno gibanje
VIII. Totalitarni režim
IX. Ideologija in teror


SKLEPI


Viri in literatura

Imensko kazalo



P.S. Če kdo ve, kako se v bloggerju aktivira, da lahko pri branju objavljenega teksta s klikom skačeš na footnotes, naj mi prosim zaupa to skrivnost, ki je nisem uspel razvozlati.

9 comments:

Simon said...

Cestitam!

Teja said...

me veseli, da si se odločil objaviti, čeprav si rekel da ne boš :P.

Objektivno gledano to seveda ni baš velik dosežek; a kar se mene tiče, je kar soliden začetek, s katerim sem čisto zadovoljen.

Ne bit tako skromen no :).

Anonymous said...

Cestitam na uspesno opravljenem zagovoru diplomskega dela!

Anonymous said...

Ja, čestitam naključni soimenjak!

Anonymous said...

Hvala vsem.

Unknown said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Unknown said...

Čestitam!

Zanimiva tema!

Tvoj blog sem našel preko vtipkanja besede "antisemitizem" :) Morda te bo zanimal moj precej zgodovinski članek o vstopu antisemitizma v krščanstvo.

Anonymous said...

Na spletni strani FF sem videl, da si dobil Prešernovo. Čestitam!

Mizi Margueron said...

Že nekaj časa spremljam ta blog in danes sem se počutila, kot da moram deliti svojo zgodbo, ker sem bila tudi žrtev. Potem, ko sem bil sedem let z njim, se je razšel z mano, naredil sem vse, da sem ga vrnil, vendar je bilo vse zaman, toliko sem si ga želel zaradi ljubezni, ki jo imam do njega, prosil sem ga z vsem, Obljubil sem, a je zavrnil. Mati sem razložil težavo in predlagala mi je, da se raje obrnem na urok, imenovan Drigbinovia, ki mi bo pomagal oddati urok, da ga vrnem nazaj, a v urok nikoli nisem verjel, nisem imel druge izbire, kot da poskusim z vsebino urok, in on je rekel da me ne skrbi več, da bo vse v redu, da se bo moj bivši vrnil, drugi dan je presenetljivo vrgel urok v moje ime, bilo je okoli 16. ure. Bivši me je poklical, bil sem tako presenečen, odgovoril sem na klic in rekel je le, da mu je žal za vse, kar se je zgodilo, da me hoče nazaj, da me ima tako rad. Bil sem tako vesel, da mi to uspeva, zato sva spet začela srečno živeti skupaj. Od takrat sem obljubil, da imajo vsi, za katere vem, da imajo težave v zvezi, bom takšni osebi pomagal tako, da se bom skliceval na edinega resničnega in močnega čarovnika, ki mi je pomagal pri lastni težavi in ​​je drugačen od vseh tistih lažnih. Vsakdo potrebuje pomoč tukaj svoj e-naslov: doctorigbinovia93@gmail.com lahko pokličete whatsapp preko njegove mobilne številke +2348144480786, da dosežete najboljši rezultat za vse ali vašo težavo ......